Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κηδεία Κωνσταντίνου: Φώναζαν «ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά»

Κοινοποίηση

Κηδεία Κωνσταντίνου: Φώναζαν «ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά»

«Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος!», «ζήτω ο βασιλιάς», «Ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά», «αθάνατος» και «άξιος» ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν τη στιγμή που το φέρετρο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έβγαινε από τη Μητρόπολη Αθηνών, με την οικογένειά του να ακολουθεί.




Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 12:00 στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Η έναρξη της εξοδίου ακολουθίας καθυστέρησε, επειδή παρατάθηκε και η διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος, λόγω του πλήθους του κόσμου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πλήθος ξεπερνούσε τις 10.000.

Όταν τελείωσε η κηδεία και το φέρετρο βγήκε από τη Μητρόπολη, το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισε να φωνάζει «Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος!», «ζήτω ο βασιλιάς», «Ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά» και «άξιος», ενώ έψαλε και τον εθνικό ύμνο. Πολλοί ήταν και αυτοί που φώναξαν το όνομα του πρωτότοκου γιου του, Παύλου, σε μορφή συνθήματος και ξέσπασαν σε δυνατό χειροκρότημα.

Η οικογένειά του στάθηκε στα σκαλιά της Μητρόπολης και παρακολουθούσε το πλήθος να φωνάζει συνθήματα υπέρ του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.




Πλέον, η αυτοκινητοπομπή, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, κατευθύνεται στο Τατόι, για το «ύστατο χαίρε» στον τέως βασιλιά, καθώς τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι προσκεκλημένοι επιβιβάζονται με προορισμό την τελευταία κατοικία του εκλιπόντος. Τα μαξιλαράκια με τα παράσημα και το ολυμπιακό μετάλλιο κρατούσαν, μετά το τέλος της εξοδίου ακολουθίας, τα εγγόνια του

Οι γιοι του ήταν οι πρώτοι που έφτασαν εκεί και ακολούθησαν τη σορό του πατέρα τους από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, προς τον ιερό ναό. Τελευταία, βάσει πρωτοκόλλου, έφτασε η σύζυγός του, Άννα Μαρία, εμφανέστατα συντετριμμένη από τον θάνατο του επί 59 χρόνια συζύγου της, συνοδευόμενη από τη Μαρί Σαντάλ, σύζυγο του Παύλου. Ο κόσμος που βρισκόταν εκεί την αποθέωσε και εκείνη ανταπέδωσε με ένα νεύμα.

Κηδεία Κωνσταντίνου: Φώναζαν «ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά»

voria.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα