Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αναβίωσε το έθιμο του «Κλεφτοθόδωρου» σε χωριά της Ξάνθης [ΒΙΝΤΕΟ]

Κοινοποίηση

Αναβίωσε το έθιμο του «Κλεφτοθόδωρου» σε χωριά της Ξάνθης [ΒΙΝΤΕΟ]

Το έθιμο του «Κλεφτοθόδωρου» αναβίωσε και φέτος σε διάφορους οικισμούς στην Ξάνθη, όπως η Θαλασσιά του Δήμου Τοπείρου. 

Το πρώτο Σάββατο μετά από την καθαρά Δευτέρα τιμάται η μνήμη των αγίων Θεοδώρων, του Τήρωνος και του Στρατηλάτου.




Την παραμονή της μεγάλης αυτής θρησκευτικής γιορτής αναβιώνει στην Ξάνθη, και σε διάφορες άλλες περιοχές, το έθιμο του «Κλεφτοθόδωρου» όπως αποκαλείται. 

Οι κάτοικοι – επίδοξοι «κλέφτες» – χωρίζονται σε ομάδες και πηγαίνουν στα σπίτια του χωριού με την πρόθεση να κλέψουν κάτι, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρουν στην κεντρική πλατεία. 

Τα «κλοπιμαία» είναι συνήθως αγροτικά εργαλεία, γλάστρες, λουλούδια, τραπέζια και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να βρει και να μεταφέρει. Σε αρκετές περιοχές μάλιστα στα κλοπιμαία περιλαμβάνονται πλατφόρμες, οι οποίες κυριολεκτικά γεμίζουν την πλατεία των χωριών. 




«Παραμονή Αγίων Θεοδώρων το έθιμο ήταν τα παλιά χρόνια να μαζεύουμε λουλούδια από τα σπίτια των κοριτσιών που ήταν ελεύθερες. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, ποδήλατα, παγκάκια, μηχανάκια, μικρές καρότσες και διάφορα άλλα εδώ στη Θαλασσιά» αναφέρει ο Νίκος Παπαδόπουλος που μεταφόρτωσε σχετικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο οποίο καταγράφονται τα δεκάδες «παράξενα κλοπιμαία» που υπάρχουν στην κεντρική πλατεία του οικισμού. 

Ιστορικά, το έθιμο μεταφέρθηκε στην Θράκη από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας και οι ρίζες του δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές. Η μία εκδοχή του εθίμου θέλει των άγιο Θεόδωρο, των Τύρωνα, να ήταν κλέφτης πριν να γίνει άγιος, ενώ η δεύτερη θέλει τους αγίους να κλέβουν τα τάματα που κάνουν σε αυτούς οι πιστοί όταν ξεχνούν να τους τα προσφέρουν.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα