Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Βαρένικα, το φαγητό που αγαπούν οι Πόντιοι – Συνταγές

Κοινοποίηση

Βαρένικα, το φαγητό που αγαπούν οι Πόντιοι – Συνταγές

Τα βαρένικα είναι ένα αγαπημένο φαγητό των Ποντίων, το οποίο έχει την τιμητική του στα σπίτια αυτών που διατηρούν την παράδοση και λατρεύουν την ποντιακή κουζίνα. 

Πρόκειται για ένα έδεσμα που έφεραν μαζί τους οι Πόντιοι, και το οποίο διατηρούν σαν κόρη οφθαλμού όλα αυτά τα χρόνια. 




Για την παρασκευή του χρειάζεται αλεύρι, λάδι, ανθότυρο (ή άλλα είδη τυριών ανάλογα με τη συνταγή) και αυγό. Τα βαρένικα είναι ιδιαίτερα γευστικά και φτιάχνονται εύκολα, ενώ πολλοί τα έχουν βαπτίσει ως τα «ραβιόλια» των Ποντίων

Είναι σχεδόν σίγουρο πως αν κάποιος βρεθεί σε σπίτι Ποντίων σίγουρα θα τον «τρατάρουν» βαρένικα, τα οποία είναι απίθανο να μην τα λατρέψει κανείς. Παραλλαγές με κρέας και άλλα τυριά μπορεί κανείς να βρει στις κουζίνες των Πολωνών αλλά και των Λιθουανών. 

Βαρένικα συνταγή

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 αυγό
  • 150 γραμμάρια λιωμένο αγελαδινό βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση: ½ κιλό μυζήθρα ή ανθότυρο θρυμματισμένο ή φέτα ή και ανάμεικτα
  • Αλάτι – Σκόρδο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε λίγο αλεύρι, κάνουμε μια μικρή γούβα στη μέση και χύνουμε νερό, το αβγό (χτυπημένο) και αλάτι. Συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι μας να γίνει συμπαγές, βελούδινο και απαλό.




Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή με μία ώρα.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε τρία μέρη και ανοίγουμε φύλλο. Ανοίγουμε κάθε ένα με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο πάχους 2 περίπου χιλιοστών.

Με ένα ποτήρι, κόβουμε τα φύλλα σε μικρά κυκλάκια. Από τη διάμετρο του ποτηριού, θα εξαρτηθεί ο αριθμός των τεμαχίων (Μεγάλη διάμετρος λιγότερα βαρένικα, μικρή διάμετρος περισσότερα βαρένικα)

Τα κομμάτια ζύμης που περισσεύουν τα ξαναπλάθουμε και τα αφήνουμε στην άκρη, για να τα χρησιμοποιήσουμε στο τέλος.




Παίρνουμε στην παλάμη τα κυκλικά κομματάκια ζύμης και βάζουμε στο κέντρο με ένα κουταλάκι λίγη γέμιση, τόση ώστε να μπορούμε να το κλείσουμε στη μέση σαν μισοφέγγαρο. Πατάμε τις δύο άκρες να κλείσουν καλά (μπορούμε και μ’ ένα πιρούνι) για να μην ανοίξουν στο βράσιμο

Τα τοποθετούμε σε μια βαμβακερή πετσέτα και τα σκεπάζουμε για να μη ξεραθούν, μέχρι να τελειώσουμε όλη την παρασκευή.

Τα βαρένικα είναι έτοιμα για μαγείρεμα

Όταν τελειώσει όλη η παρασκευή, ζεσταίνουμε νερό σε μια χύτρα κατά τα 3/4, προσθέτοντας και δύο κουταλάκια αλάτι.

Όταν αρχίσει να βράζει το νερό, ρίχνουμε 25-30 τεμάχια βαρένικα. Επειδή είναι κρύα τα βαρένικα, το νερό θα σταματήσει να βράζει. Όταν ξαναρχίσει να βράζει, θα χρειαστούν γύρω στα 12 με 15 λεπτά (σε μέτρια φωτιά). Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα όταν μαλακώσουν, ασπρίσουν και ανέβουν στην επιφάνεια. Συνεχίζουμε μέχρι να ψήσουμε όλα τα βαρένικα.




Φροντίζουμε να έχουμε βραστό νερό, για να συμπληρώνουμε στη χύτρα όταν μειώνεται η στάθμη.

Βγάζουμε τα βαρένικα με μια τρυπητή κουτάλα, στραγγίζοντάς τα καλά και τοποθετώντας τα σε ένα βαθύ πιάτο.

Τα σερβίρουμε περιχύνοντάς τα με λιωμένο αγελαδινό βούτυρο, το οποίο έχουμε κάψει σε ένα τηγάνι. Επίσης, προαιρετικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λιωμένο σκόρδο.

Τα βαρένικα συνοδεύονται επίσης από γιαούρτι. 

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα