Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ψηφιακά δηλώνονται πλέον οι γεννήσεις στην Ελλάδα – Με μία κίνηση και χωρίς ταλαιπωρία

Κοινοποίηση

Ψηφιακά δηλώνονται πλέον οι γεννήσεις στην Ελλάδα – Με μία κίνηση και χωρίς ταλαιπωρία

Η ψηφιακή δήλωση γέννησης παιδιού πλέον έχει καθιερωθεί, με το 96% των φορέων που έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή να δηλώνουν ψηφιακά τη γέννηση ενός μωρού με μια μόνο κίνηση στο μαιευτήριο δίχως να ταλαιπωρούνται οι νέοι γονείς.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δείχνουν ότι από τις 17 Φεβρουαρίου 2020 που ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής μέχρι και 28 Φεβρουαρίου 2023, έχουν καταχωρηθεί συνολικά 248.599 ψηφιακές δηλώσεις γέννησης. Μάλιστα τον Μάρτιο 2023 πραγματοποιήθηκαν ψηφιακά 5.975 δηλώσεις γέννησης.




Στο γράφημα φαίνονται οι ψηφιακές δηλώσεις γέννησης κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου 2022 – Μαρτίου 2023.

Ψηφιακά δηλώνονται πλέον οι γεννήσεις στην Ελλάδα – Με μία κίνηση και χωρίς ταλαιπωρία

Μάλιστα σε σύνολο 131 φορέων οι οποίοι έχουν αποκτήσει πρόσβαση στην εφαρμογή της δήλωσης γέννησης, οι 126 κάνουν χρήση της εν λόγω εφαρμογής, δηλαδή σε ποσοστό περίπου 96% και ειδικότερα οι 88 είναι δημόσια νοσοκομεία και 43 είναι ιδιωτικές κλινικές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εναπομείναντες 5 φορείς οι οποίοι αν και έχουν αποκτήσει πρόσβαση έχουν μηδενική καταχώριση στις δηλώσεις γέννησης μέχρι σήμερα, είναι όλοι Κέντρα Υγείας, στα οποία δεν έχει συμβεί τοκετός μέχρι σήμερα.




Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία πριν γίνει ψηφιακή ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα, ενέπλεκε αρκετές υπηρεσίες και πολλαπλές ουρές. Για αυτό και όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης η προτεραιότητα που δόθηκε και η επιλογή της απλοποίησης και ψηφιοποίησης της δήλωσης γέννησης παιδιού έγινε εκτός από σημειολογικούς λόγους επειδή «επρόκειτο για μια από τις πλέον δαιδαλώδεις. Θα συνεχίσουμε να απλοποιούμε και να ψηφιοποιούμε τις διοικητικές διαδικασίες, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κράτος σύγχρονο και λειτουργικό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τη γεωγραφική κατανομή της ψηφιακής δήλωσης γέννησης στις 13 περιφέρειες της χώρας για την περίοδο Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023, προκύπτει ότι 45% των ψηφιακών δηλώσεων γέννησης καταγράφεται στην Περιφέρεια Αττικής .




Ως προς τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, τον Μάρτιο 2023 εκδόθηκαν συνολικά 7.443 ληξιαρχικές πράξεις γέννησης. Εξ αυτών, 6.015 εκδόθηκαν από τα οικεία ληξιαρχεία της χώρας, 54 από το ειδικό ληξιαρχείο Αθηνών και 1.374 από τα προξενεία της Ελλάδος στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα