Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αρθροσκόπηση γόνατος: Η επανάσταση στην Ορθοπεδική Χειρουργική

Κοινοποίηση

Αρθροσκόπηση γόνατος: Η επανάσταση στην Ορθοπεδική Χειρουργική

Η ορθοπεδική χειρουργική είναι ένας κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με παθήσεις που αφορούν το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ένας κλάδος που έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα στον τομέα της αρθροσκόπησης γόνατος https://www.grigoriosavramidis.gr/%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82. Αυτή η χειρουργική τεχνική προσφέρει στους γιατρούς μια λεπτομερή ματιά στο εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατος με ελάχιστη τομή και αιμορραγία. Αυτό τους βοηθά στη διάγνωση και τη θεραπεία πολλών γνωστών παθήσεων της άρθρωσης του γονάτου.

Ο ορθοπεδικός https://www.grigoriosavramidis.gr/ εκτελεί την επέμβαση με ένα εξειδικευμένο όργανο, γνωστό ως αρθροσκόπιο, το οποίο είναι ένας λεπτός σωλήνας με φως και μια βιντεοκάμερα προσαρτημένη στο άκρο που μεταδίδει εικόνες υψηλής ευκρίνειας σε μια οθόνη, επιτρέποντας στον χειρουργό να δει προσεκτικά την άρθρωση.

Η αρθροσκόπηση γόνατος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970 και αποτελεί μια σημαντική πρόοδο στην ορθοπεδική χειρουργική. Με το πέρασμα των χρόνων, η διαδικασία έχει εξελιχθεί σημαντικά με την βοήθεια της τεχνολογίας. Οι τεχνικές και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται σήμερα έχουν καταστήσει την επέμβαση ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική.

Η επέμβαση αυτή μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα του γονάτου. Μερικά από αυτά είναι η ρήξη μηνίσκου, διάφορα διαστρέμματα και ρήξεις συνδέσμων, μικρά σπασίματα  οστών ή χόνδρων, λοιμώξεις των αρθρώσεων του γονάτου και χρόνιες καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα. Η διαδικασία είναι σημαντική γιατί βοηθάει στον προσδιορισμό της έκτασης των τραυματισμών του γονάτου και στην απόφαση σχετικά με το σχήμα της θεραπείας που θα ακολουθηθεί.

Ο ασθενής πριν υποβληθεί σε αρθροσκόπηση γόνατος, ο ορθοπαιδικός που τον παρακολουθεί διενεργεί ενδελεχή αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού και της τρέχουσας κατάστασης της υγείας του. Πρώτα γίνεται φυσική εξέταση του γόνατος και εν συνεχεία ο ασθενής θα πρέπει να βγάλει  μαγνητική και/ ή αξονική τομογραφία. Όλα αυτά γίνονται στην αρχή για να δει ο ορθοπαιδικός αν πράγματι η επέμβαση αυτή θα λειτουργήσει ευεργετικά και θεραπευτικά για το πρόβλημα του ασθενούς.

Η διαδικασία της αρθροσκόπησης γόνατος ξεκινά με τη χορήγηση αναισθησίας, η οποία μπορεί να είναι γενική, ραχιαία ή τοπική, με βάση την έκταση της επέμβασης και τη συνολική υγεία του ασθενούς. Μόλις ο ασθενής ναρκωθεί, ο χειρουργός κάνει μικρές τομές γύρω από την άρθρωση του γόνατος. Στη συνέχεια, το αρθροσκόπιο εισάγεται μέσω μιας από αυτές τις τομές για να επιθεωρηθεί η άρθρωση. Εάν το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί με αρθροσκόπηση, ο χειρουργός εισάγει μικρά χειρουργικά εργαλεία μέσω των άλλων τομών για να επιδιορθώσει ή να αφαιρέσει τον κατεστραμμένο ιστό.

Ένα από τα κύρια οφέλη της αρθροσκόπησης γόνατος έναντι της παραδοσιακής ανοικτής χειρουργικής είναι η αποφυγή μεγάλων τραυματισμών στους συνδετικούς ιστούς. Οι μικρότερες τομές σημαίνουν λιγότερους κινδύνους, λιγότερο πόνο μετά την επέμβαση και ταχύτερος χρόνος αποκατάστασης. Επιπλέον, η αρθροσκόπηση έχει συνήθως χαμηλό κίνδυνο μόλυνσης γιατί δεν αφήνει μεγάλες πληγές. Οι ασθενείς συχνά επιστρέφουν σπίτι τους την ίδια ημέρα και συνήθως μπορούν να συνεχίσουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, ανάλογα με την υγεία του ατόμου.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε χειρουργική επέμβαση, η αρθροσκόπηση γόνατος μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Αν και σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί κάποια μόλυνση, θρόμβοι στο αίμα, συσσώρευση αίματος στο γόνατο,  βλάβη στα νεύρα ή στα αιμοφόρα αγγεία. Για να αποφευχθούν αυτές οι επιπλοκές θα πρέπει να γίνει προσεκτική επιλογή ασθενών που είναι κατάλληλοι για αυτή την επέμβαση. Επίσης, όλα κρίνονται και από την χειρουργική τεχνική και την κατάλληλη μετεγχειρητική φροντίδα.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα