Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Ευκάλυπτος – Για εισπνοές, εντριβές και κρυολόγημα

Κοινοποίηση

Γράφει ο Χρήστος Φυλακτάκης

Αειθαλές δέντρο που φτάνει σε ύψος το 100 μέτρα, με έμμισχα, τοξοειδή πράσινα φύλλα, ασπροπράσινα άνθη και κυανόγκριζο κορμό. Θεραπευτικά χρησιμοποιούμε τα φύλλα. Ήρθε για πρώτη φορά στη Δύση, τον 19ο αιώνα, από την μακρινή Αυστραλία.

Το βρίσκουμε σε περιοχές με ζεστό κλίμα. Καλλιεργείται  στις εύκρατες περιοχές για εμπορική εκμετάλλευση και για τη σκιά του. Συλλέγουμε τα φύλλα όλο τον χρόνο.

Είναι παραδοσιακό γιατρικό των Αβορίγινων. Υπάρχουν περίπου 550 είδη. Στην Ασία το έχουν συνδέσει με πνευματικές και μαγικές χρήσεις όπως για καθαρισμό χώρων από αρνητικές ενέργειες. Το όνομα του έχει ρίζες αρχαιοελληνικές από το ευ + καλύπτω. Από τον κορμό κάποιων ειδών λαμβάνεται η ρητίνη, χρήσιμη στη βυρσοδεψία και στη φαρμακευτική.

Περιέχει πτητικό έλαιο, φλαβονοειδή, τανίνες και ρητίνες Είναι ισχυρό αντισηπτικό, σπασμολυτικό, διεγερτικό, αντιπυρετικό, διεγείρει τοπικά την ροή του αίματος, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποβάλλει τα σκουλήκια. Είναι κατάλληλο για λοιμώξεις του στήθους όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία. Στην παραδοσιακή ιατρική φτιάχνανε κατάπλασμα σε πληγές από φύλλα ευκάλυπτου. Με το αιθέριο έλαιο γίνονται εντριβές που ανακουφίζουν από πόνους στο στήθος και τα ιγμόρεια, ρευματικούς πόνους, νευραλγίες και δερματικές μολύνσεις.

Το αραιώνουμε πάντα σε έλαιο βάσης. Με εισπνοές ανοίγει τη βουλωμένη μύτη. Σε μία κατσαρόλα που βράζει ρίχνουμε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και στεκόμαστε από πάνω και εισπνέουμε τους ατμούς.

Τα φύλλα του περιέχουν αντισηπτικές ουσίες και από την απόσταξη τους παράγεται το πολύ γνωστό αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου. 

Χαλαρώνει τους μυς και ανακουφίζει από τους πόνους. Ηρεμεί από ρευματισμούς και αρθριτικά. Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Επουλώνει πληγές και κοψίματα.

Χρήστος Φυλακτάκης
*Χρήστος Φυλακτάκης Ολιστικός Βοτανοθεραπευτής Πτυχιούχος Ολιστικής Βοτανικής και Φυτοθεραπείας Κουτσό Ξάνθης Τηλ. 6970450349 christosfilaktakis@yahoo.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα