Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μνημόνιο Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για τις νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα

Υπό την επωνυμία MCM Blacksea

Κοινοποίηση

Μνημόνιο για τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας με στόχο την εκκαθάριση των ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα, υπό την επωνυμία MCM Blacksea, υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

‘Αμεση αποστολή της συμμαχικής δύναμης είναι η περισυλλογή και απομάκρυνση των ναρκών που βρίσκονται ανεξέλεγκτες στην Μαύρη Θάλασσα, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, απειλώντας την ασφάλεια της ναυσιπλοϊάς.

Το μνημόνιο υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη οι υπουργοί ‘Αμυνας των τριών χωρών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν ακτές στη Μαύρη Θάλασσα: ο Γιασάρ Γκιουλέρ για την Τουρκία, ο Ατανάς Ζαπριάνοφ για τη Βουλγαρία και ο ‘Ανγκελ Τίλβαρ για τη Ρουμανία.

Όσον αφορά στη συμμετοχή της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών ή άλλων χωρών που δεν γειτνιάζουν με την περιοχή, η τουρκική πλευρά επικαλούμενη τη Συνθήκη του Μοντρέ απαγορεύει σε πολεμικά πλοία τρίτων χωρών, κατ’ επέκταση και στα ναρκαλιευτικά τους, τη διέλευση από τα Στενά των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου και την έξοδό τους στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπεγράφη, μια επιτροπή αποτελούμενη από τους διοικητές του Πολεμικού Ναυτικού των τριών χωρών θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο. Η επιτροπή αυτή θα λαμβάνει ομόφωνες αποφάσεις για τις δραστηριότητες της ομάδας εργασίας. Όταν προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες, μετά το τέλος του πολέμου, θα μπορούν να προσχωρήσουν στη συμφωνία κατόπιν ομόφωνης απόφασης και άλλες χώρες.

«Η συμμετοχή των χωρών που δεν έχουν ακτές στη Μαύρη Θάλασσα είναι δυνατή μόνο εάν αρθεί η εμπόλεμη κατάσταση. Μπορούν να παρέχουν εκπαίδευση, υλικοτεχνική υποστήριξη και εξοπλισμό στη διαδικασία, αλλά δεν μπορούν να περάσουν πλοία. Η εγγύηση για την σταθερότητα στη Μαύρη Θάλασσα είναι το “Μοντρέ”. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία κατάσταση που να έρχεται σε αντίθεση με τη Συνθήκη του Μοντρέ», ανέφεραν τουρκικές πηγές.

Παράλληλα, πηγή του τουρκικού υπουργείου ‘Αμυνας, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των αμυντικών συντακτών, ανέφερε ότι οι πρόνοιες της Συνθήκης του Μοντρέ εφαρμόζονται σχολαστικά. «Τα ναρκαλιευτικά πλοία που πωλήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία δεν μπορούν να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι το τέλος του πολέμου. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ενημερωθεί για την κατάσταση αυτή και δεν έχει κανένα αίτημα για το θέμα αυτό προς το παρόν. Στο πλαίσιο της δύναμης MCM Blacksea, συνολικά τέσσερα πλοία, ένα ναρκαλιευτικό πλοίο από κάθε χώρα και ένα πλοίο διοίκησης θα αναλάβουν καθήκοντας στη Μαύρη Θάλασσα», προσέθεσε η ίδια πηγή.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα