Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Φύλλα Καρυδιάς: Για αναιμία, χαμηλό αιματοκρίτη και κατάθλιψη

Κοινοποίηση

Γράφει ο Χρήστος Φυλακτάκης

Φυλλοβόλο δέντρο που φθάνει σε ύψος τα 30 μέτρα. Τα φύλλα είναι πολλά και μεγάλα. Ο βλαστός είναι γκριζωπός, ο καρπός σε σχήμα οβάλ, που στο εσωτερικό του κρύβει σκληρό καρύδι σκούρου χρώματος. Θεραπευτικά είναι χρήσιμα όλα τα μέρη του φυτού.

Είναι δέντρο ιθαγενές της Ευρώπης αλλά πλέον καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. Το βρίσκουμε σε υγρά μέρη. Συλλέγουμε τα φύλλα και τον φλοιό αρχές καλοκαιριού και τους καρπούς το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τον μύθο, όταν οι Θεοί περπατούσαν στη γη, ζούσαν μέσα στις καρυδιές. Ο Τζον Τζέραρντ (Άγγλος βοτανολόγος, 1545-1612) μας λέει ότι το έλαιο καρυδιάς κάνει τα χέρια απαλά και διώχνει τα σημάδια από τις μελανιές.

Τα φύλλα περιέχουν γιουγκλόνη, τανίνες, καφεϊκό οξύ, αιθέριο έλαιο, πικρές ουσίες καροτίνη, ιώδιο και βιταμίνη C.

Τα καρύδια περιέχουν ασβέστιο, κοβάλτιο, μαγγάνιο, βιταμίνες, αμίνες και πρωτεΐνες. Είναι φυτό στυπτικό, αντικαταθλιπτικό, αντιρρευματικό, αντιδιαβητικό, σπασμολυτικό και τονωτικό. Θεραπεύει την αναιμία και ανεβάζει τον χαμηλό αιματοκρίτη. Καθαρίζει το λεμφικό σύστημα και τονώνει το καρδιαγγειακό.

Είναι αποτελεσματικό για τις εντερικές διαταραχές, για την δυσκοιλιότητα και την ανορεξία. Οι πλύσεις με αφέψημα βοηθούν σε ξηροδερμία, ακμή, έκζεμα και λευκόρροια. Είναι ωφέλιμο κατά της τριχόπτωσης. Τα φρέσκα φύλλα είναι ισχυρά εντομοαπωθητικά. Σκοτώνει την ταινία και τα παράσιτα των εντέρων.

Καθαρίζει το αίμα και τα νεφρά. Χαρίζει ψυχική ανάταση και ενέργεια (από τα καλύτερα αντικαταθλιπτικά βότανα). Αν πλένουμε τα μαλλιά μας με αφέψημα καρυδιάς, αποκτούν έντονο σκούρο χρώμα.

Το κατάπλασμα από φύλλα θεραπεύει δερματικά εξανθήματα. Τα συχνά ποδόλουτρα με φύλλα μειώνουν το ίδρωμα των ποδιών. Την πράσινη φλούδα από τους καρπούς την μασάμε όταν έχουμε πονόδοντο.  

Παλιά οι μάγισσες στην Ιταλία χορεύαν κάτω από καρυδιές. Αν κάποιος σας χαρίσει καρύδια, όλες οι ευχές σας θα πραγματοποιηθούν.

Χρήστος Φυλακτάκης
*Χρήστος Φυλακτάκης Ολιστικός Βοτανοθεραπευτής Πτυχιούχος Ολιστικής Βοτανικής και Φυτοθεραπείας Κουτσό Ξάνθης Τηλ. 6970450349 christosfilaktakis@yahoo.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα