Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Υπό κατάληψη οι Σχολές του ΔΠΘ στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Δελτίο Τύπου για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και τις αποφάσεις γενικών συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα οι φοιτητές της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μέσα από τους φοιτητικούς τους συλλόγους στο πλάι των μαθητών, των καθηγητών και των εργαζομένων δίνουν ηχηρή απάντηση απέναντι στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Στην Ξάνθη ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης πραγματοποίησε την Τετάρτη 32/1 Γενική Συνέλευση, στην οποία 611 φοιτητές υπερψήφισαν το αγωνιστικό πλαίσιο που υιοθετούν πάνω από 160 φοιτητικοί σύλλογοι όλης της χώρας και τάχθηκαν για ακόμα μια φορά ενάντια στο νομοσχέδιο της ΝΔ για ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους. Οι φοιτητές αποφάσισαν κατάληψη ως και την Δευτέρα 12/2 και συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων στην Αθήνα την Πέμπτη 8/2. Σήμερα με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία η οποία κατέληξε στη φοιτητική λέσχη ώστε να εξασφαλιστεί πως κανένας φοιτητής δεν θα αποκλειστεί από τη σίτιση και δεν θα βάλει το χέρι στην τσέπη. Επίσης μετά κι από συντονιστικό φορέων της πόλης που είχε πραγματοποιηθεί οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι της Ξάνθης προχωράνε σε παλλαϊκό συλλαλητήριο το Σάββατο στην Κεντρική Πλατεία στις 12:00

Αντίστοιχα, στην Κομοτηνή  οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ελληνικής Φιλολογίας και Κοινωνικής Εργασίας πραγματοποίησαν κινητοποίηση όπου την κεντρική ομιλία  πραγματοποίησε η Αλεξοπούλου Χριστίνα, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Κοινωνικής Εργασίας. Την κινητοποίηση στήριξε το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ροδόπης που αποφάσισε στάση εργασίας από τις 11:00 μέχρι την λήξη του ωραρίου καλώντας σε στήριξη τους εργαζόμενους, το Σωματείο Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η Ένωση Ιδιωτικών Υπάλληλων Κομοτηνής ενώ χαιρέτησαν την κινητοποίηση εκπρόσωποι από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ,  ΣΕΠΕ Ροδόπης και ΕΝΙΔΥΚ. Κι αυτή η κινητοποίηση κατέληξε στη φοιτητική λέσχη στην παλιά νομική ώστε να εξασφαλιστεί πως δεν θα επιβληθούν κάρτες σίτισης όπως προβλέπει η ανακοίνωση της διοίκησης του ΔΠΘ.

Στην Αλεξανδρούπολη ο φοιτητικός σύλλογος ΠΤΔΕ, ο Σύλλογος Φοιτητών  Ιατρικής Αλεξανδρούπολης  και η Α’ ΕΛΜΕ Έβρου πραγματοποίησαν κινητοποίηση ενώ η Ιατρική μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου από Παρασκευή 02/01 έως την Τρίτη 06/02 θα τελεί υπό κατάληψη.

Στην Καβάλα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού ΔΙΠΑΕ Καβάλας και Πληροφορικής ΔΙΠΑΕ Καβάλας μετά από Γενική συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη από την Τετάρτη 7/2 ως και την Παρασκευή 9/2 και συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα. Επιπλέον πραγματοποίησαν μαζί και με τους Φοιτητικούς Συλλόγους Χημικού ΔΙΠΑΕ Καβάλας και Λογιστικής -Χρηματοοικονομικού ΔΙΠΑΕ Καβάλας συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στην Κεντρική Πλατεία ενάντια στο νομοσχέδιο.

Και με αυτό τον τρόπο οι φοιτητές σε όλες τις πόλεις της ΑΜΘ έστειλαν ξανά μαζικό αποφασιστικό μήνυμα καταδίκης της απαράδεκτης προσπάθειας της Νέας Δημοκρατίας για ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Η μαζική συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις, στις πορείες σε κάθε πόλη, οι καταλήψεις που αποφασίζουν εκατοντάδες φοιτητές δείχνουν πως η προσπάθεια της κυβέρνησης για εκφοβισμό έχει πέσει στο κενό. Οι φοιτητές και οι σύλλογοι τους έχουν ήδη απορρίψει τα σχέδια για Ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα σημάνουν ταφόπλακα για τα πτυχία, για τους όρους σπουδών μέχρι και λουκέτα σε τμήματα της Θράκης που δεν θα επιβιώνουν στον ανταγωνισμό τους με τα ιδιωτικά.

Τώρα είναι ώρα να κλιμακωθεί κι άλλο αυτός ο αγώνας, είναι  η ώρα η κυβέρνηση και η ΔΑΠ να πάρουν ξανά την απάντηση που τους αξίζει με την μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα ενώ ταυτόχρονα οι φοιτητικοί Σύλλογοι της Θράκης ετοιμάζουν μεγάλη κινητοποίηση την Δευτέρα στην διοίκηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για να απαιτήσουν ουσιαστικά μέτρα αναβάθμισης των σπουδών τους.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα