Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Φύλλα Δάφνης – Για ρευματικούς πόνους και προβλήματα της πέψης

Κοινοποίηση

Γράφει ο Χρήστος Φυλακτάκης*

Επιστημονική ονομασία: Laurus nobilis

Αειθαλές δέντρο με πολλά κλαδιά που φθάνει σε ύψος τα 5 μέτρα. Τα φύλλα είναι μεγάλα, αρωματικά, ελλειπτικά, σκληρά, με μίσχο και ζωηρό πράσινο χρώμα. Τα άνθη είναι άσπρα και κιτρινοπράσινο.

Ο καρπός είναι σαρκώδης και μαύρος, που μοιάζει με ελιά. Θεραπευτικά χρησιμοποιούμε τα φύλλα. Είναι φυτό ιθαγενές των μεσογειακών χωρών.

Στη χώρα μας απαντάται αυτοφυής στη Χαλκιδική, το Πήλιο και σε πολλά νησιά. Προτιμά υγρές και σκιερές τοποθεσίες. Είναι καλλωπιστικό φυτό σε κήπους και πλέον καλλιεργείται για να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική.

Συλλέγουμε τα φύλλα όλη την διάρκεια του έτους. Στην Αρχαία Ελλάδα η δάφνη χρησιμοποιείτο από την Πυθία για τις μαντείες της στο Μαντείο των Δελφών. Ήταν αφιερωμένη στους θεούς Απόλλωνα και Ασκληπιό.

Φύλλα Δάφνης – Για ρευματικούς πόνους και προβλήματα της πέψης

Με τα κλαδιά της στεφάνωναν τους νικητές των αγώνων. Ο Διοσκουρίδης έγραψες ότι ο φλοιός της σπάει τις πέτρες των νεφρών.

Περιέχει πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, τανίνες και ρητίνες. Είναι βότανο αντισηπτικό, διουρητικό, στυπτικό, χολαγωγό, εφιδρωτικό και εμμηναγωγό. Θεραπεύει παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού και καταπραΰνει αρθριτικούς πόνους και φαγούρες. Ανοίγει την όρεξη και διεγείρει την έκκριση πεπτικών υγρών. Όταν προστεθεί στο φαγητό βοηθάει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Τα φύλλα δυναμώνουν τα μαλλιά, τα σκουραίνουν και σταματούν την τριχόπτωση. Για αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να βράσουμε φύλλα και να λούζουμε το κεφάλι καθημερινά για 2-3 εβδομάδες. Επουλώνει έλκη και πληγές. Η σκόνη των φύλλων χρησιμοποιείται στις ρινορραγίες. Το έλαιο από τα κουκούτσια είναι αρκετά διαδεδομένο στην σαπωνοποιία.

Φύλλα Δάφνης – Για ρευματικούς πόνους και προβλήματα της πέψης

Αφέψημα των φύλλων μπορεί να προστεθεί στο νερό του μπάνιου για να ανακουφίσει τα πονεμένα άκρα. Το αιθέριο έλαιο έχει αντιμυκροβιακή δράση αλλά δεν το χρησιμοποιούμε εσωτερικά. Αν προστεθεί σε αλοιφές βοηθάει σε διαστρέμματα και θλάσεις.

Αν βάλουμε φύλλα κάτω από το μαξιλάρι θα δούμε προφητικά όνειρα. Οι μάγισσες στο παρελθόν γράφανε ευχές σε φύλλα δάφνης και τα καίγανε για να πραγματοποιηθούν.

Χρήστος Φυλακτάκης
*Χρήστος Φυλακτάκης Ολιστικός Βοτανοθεραπευτής Πτυχιούχος Ολιστικής Βοτανικής και Φυτοθεραπείας Κουτσό Ξάνθης Τηλ. 6970450349 christosfilaktakis@yahoo.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα