Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου σήμερα – Ταινίες με 3 ευρώ στο σινεμά

Κοινοποίηση

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) προσκαλεί το κοινό να γίνει θεατής της ελληνικής ταινίας, σε μια γιορτή η οποία θα απλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, στις 26 Μαρτίου 2024.

Η δράση «Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου» σκοπεύει στη στήριξη του ελληνικού σινεμά , κυρίως εκτός των αστικών κέντρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών για τη διανομή του κινηματογραφικού έργου στη διεθνή αγορά.

Το πρόγραμμα της «Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου» που καθιστά προσβάσιμη την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή των τελευταίων τεσσάρων ετών με τιμή εισιτηρίου 3 €, παρουσιάστηκε αναλυτικά σε σχετική συνέντευξη τύπου που έδωσε το ΕΚΚ στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Σκοπός του ΕΚΚ είναι η προβολή της ελληνικής ταινίας σε ένα διευρυμένο κοινό, το οποίο το ελληνικό σινεμά έχει αποδείξει πως μπορεί να το συγκινήσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γιάννα Σαρρή, διευθύντρια της Hellas Film του ΕΚΚ, η δομή του προγράμματος συμπεριλαμβάνει 148 ελληνικές ταινίες των τελευταίων τεσσάρων ετών, μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, καθώς και ταινίες που είχαν χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Covid – 19 του Υπουργείου Πολιτισμού.

Από τις 148 ταινίες της λίστας έχουν επιλεγεί ελεύθερα μέχρι σήμερα από τους αιθουσάρχες και θα προβληθούν και επιδοτηθούν 92 ταινίες (ο τελικός αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς υπάρχει περιθώριο να μπουν στο πρόγραμμα και άλλοι κινηματογράφοι μέχρι να ξεκινήσει η δράση και να αυξηθούν κατά συνέπεια οι προβολές των ταινιών).

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σε 55 αίθουσες, ενώ συμμετέχουν 28 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτή η εκδήλωση είναι γιατί θέλουμε να έχουμε σημαντικό ρόλο στη στήριξη της αίθουσας», είπε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Μάρκος Χολέβας.

«Η αίθουσα δοκιμάζεται. Χάρη στην τεχνολογία πια, η ταινία φτάνει στο σαλόνι μας με προσομοιωμένες διαδικασίες προβολής σε μία αίθουσα, πολλές φορές και με καλύτερες συνθήκες. Για εμάς τους Ευρωπαίους, η αίθουσα είναι η βάση της έννοιας κινηματογράφος. Όπως ορίστηκε στην Ευρώπη, ο κινηματογράφος ανακαλύφθηκε την ημέρα που έγινε η πρώτη δημόσια προβολή. Η έννοια της κοινωνικής συμμετοχής σε μία ταινία είναι πολύ σημαντική και γι’ αυτό όσο περνάει από το χέρι μας θα στηρίζουμε την κινηματογραφική αίθουσα στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Χολέβας, συμπληρώνοντας ότι η δράση αυτή του ΕΚΚ έρχεται σε συνέχεια τροποντινά της Γιορτής του Σινεμά, μια πρωτοβουλία των ελλήνων διανομέων για τη στήριξη του κινηματογράφου και της αίθουσας.

Όπως σημειώνει το ΕΚΚ, οι δυνατότητες επικοινωνίας της ελληνικής ταινίας, είτε απευθύνεται σε αυστηρώς σινεφίλ, είτε στο μεγάλο κοινό διαφαίνονται από την επιτυχία της πρόσφατης «Φόνισσας» (390.100) εισιτήρια μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του 2024), αλλά και από την αποδοχή που είχαν τα προπέρσινα ιδιοσυγκρασιακά «Μαγνητικά πεδία» (28.000 εισιτήρια). Ενδεικτική είναι επίσης η γενικότερη εικόνα του ελληνικού box office για το 2023, χρονιά κατά την οποία η αγορά άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψη μετά την πανδημία (αύξηση 34,8% συγκριτικά με το 2022). Ο συνολικός αριθμός των εισιτηρίων της περασμένης χρονιάς ήταν 7.883.000, από αυτά τα 590.000 αφορούν ελληνικές ταινίες (8% επί του συνόλου), τα 1.458.500 αμιγώς ευρωπαϊκές ταινίες (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, που αποτελούν το 40,5% του ευρωπαϊκού συνόλου) και τα 5.276.000 ταινίες αμερικανικών στούντιο. Ενδεικτική επίσης είναι η εικόνα στην κορυφή του box office: στην πρώτη θέση βρέθηκε η «Barbie» (465.000), στη δεύτερη το «Oppenhaimer» (426.000) και στην τρίτη η «Φόνισσα».

«Ο αιθουσάρχης τα προηγούμενα χρόνια δεν τολμούσε εύκολα να παίξει μια ελληνική ταινία, γιατί ήταν πολλά τα έξοδα που είχε ήδη ως επιχείρηση ο κινηματογράφος, επομένως δεν πίστευε στην ελληνική ταινία για να την προβάλλει στην αίθουσα του. Σήμερα δεν υπάρχει η συγκεκριμένη αντίληψη. Οι αίθουσες στηρίζουμε την ημέρα αυτή», είπε από την πλευρά της η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΚ και αιθουσάρχης στη Βέροια.

Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου

Η δράση απευθύνεται σε όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες οι οποίες έχουν άδεια λειτουργίας σε ισχύ. Το κόστος της επιδότησης της δράσης ανέρχεται σε 290.000 €. Kάθε αίθουσα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ταινίες μεγάλου μήκους, παραγωγής της περιόδου 2020 – 23, ανεξαρτήτως εάν αυτές έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΚΚ, μέσω διανομέων ή παραγωγών, αν η ταινία δεν έχει τύχει διανομής. Στη δεξαμενή των ταινιών προστίθενται οι μικρού μήκους ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που παρήχθησαν ή ενισχύθηκαν από τα Ειδικά Προγράμματα Covid-19 του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΚΚ.

Οι πρέσβεις αλλιώς ambassadors της «Ημέρας Ελληνικού Κινηματογράφου» είναι ο ηθοποιός Γιάννης Τσορτέκης και η τραγουδίστρια Καίτη Γαρμπή. Στη φωνή τους προστίθεται και η φωνή της ηθοποιού Μαρίας Καλλιμάνη, αντιπρόεδρου του Δ.Σ του ΕΚΚ, η οποία στηρίζει έμπρακτα τη δράση.

H σελίδα της Ημέρας Ελληνικού Κινηματογράφου στο facebook: www.facebook.com/GRcinemaday

Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου | Official Spot
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα