Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

O δεσμός με τα κατοικίδια έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία

Όσα αναφέρει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από αμερικανική ψυχιατρική εταιρεία

Κοινοποίηση

Μια νέα δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την άποψη ότι ο ισχυρός δεσμός με τα κατοικίδια ζώα μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας, επηρεάζοντας σημαντικά την ψυχική μας υγεία. Την 1η Μαρτίου 2024 μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία «Healthy Minds Monthly Poll» και κυκλοφόρησε από κοινού με την Αμερικανική Κτηνιατρική Εταιρεία, διαπίστωσε μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων και των κατοικίδιων ζώων τους, ιδίως προς όφελος της ψυχικής τους υγείας.

Σύμφωνα με το paradepets.com, η δημοσκόπηση είχε σκοπό τη συλλογή στοιχείων για το πώς η συμβίωση με κατοικίδια ζώα ωφελεί (ή όχι) την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αποδεικνύεται ότι τα κατοικίδια παίζουν μεγάλο ρόλο στη συναισθηματική μας ευημερία. Επιπλέον, υπήρχαν και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα.

Για τη διεξαγωγή της δημοσκόπησης 2.200 ενήλικες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων. Τα δεδομένα ταξινομήθηκαν και αναλύθηκαν από την «Morning Consult» και τα στοιχεία λένε ότι οι άνθρωποι έχουν απίστευτα οφέλη στην ψυχική τους υγεία χάρη στα κατοικίδια ζώα τους.

Αρχικά, αποδείχθηκε ότι πολλοί άνθρωποι που απάντησαν στη δημοσκόπηση έχουν κατοικίδια, με τα σκυλιά να είναι το πιο συνηθισμένο. Μεταξύ των ερωτηθέντων, το 72% ανέφερε ότι έχει κατοικίδια ζώα στο σπίτι, με το 52% να σημειώνει ότι έχει σκύλους, το 37% γάτες, το 7% ψάρια, το 4% πουλιά και συνολικά λιγότερο από 3% έχει χελώνες, κοτόπουλα, άλογα, χάμστερ, ινδικά χοιρίδια, κουνέλια, φίδια και σαύρες. Από αυτούς που έχουν κατοικίδια, ένας στους πέντε δηλώνει ότι το κατοικίδιό του του παρέχει συναισθηματική υποστήριξη.

Οι ίδιοι αποδίδουν στην παρέα των κατοικιδίων τους και πολλά οφέλη για την ψυχική τους υγεία. Συγκεκριμένα, το 84% δήλωσε ότι τα κατοικίδια ζώα «έχουν κυρίως θετικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία» για διάφορους λόγους. Το 65% απάντησε ότι τα κατοικίδια τους προσφέρουν συντροφιά, ενώ σε ίδιο ποσοστό (65%) δήλωσαν ότι αποτελούν για κείνους «έναν αληθινό φίλο». Ακόμα, το 64% αισθάνεται ότι το κατοικίδιό τους τους παρέχει υποστήριξη και αγάπη άνευ όρων.

Οι συμμετέχοντες που απολαμβάνουν τη συντροφιά κατοικιδίων στο σπίτι τους δήλωσαν τα εξής για τον θετικό αντίκτυπο που έχουν αυτά στην υγεία τους:

τα κατοικίδια ζώα τους τους ηρεμούν – ποσοστό 62%,
τα κατοικίδιά τους συμβάλλουν στη μείωση του στρες και του άγχους τους – ποσοστό 62%,
τα κατοικίδιά τους τους ενθαρρύνουν να είναι σωματικά δραστήριοι – ποσοστό 35%,
τα κατοικίδιά τους τους βοηθούν στον προγραμματισμό της ημέρας – ποσοστό 29% και
τα κατοικίδιά τους τους βοηθούν στη δημιουργία νέων κοινωνικών σχέσεων – ποσοστό 19%

Εδώ και καιρό τα κατοικίδια θεωρείται ότι ωφελούν την ψυχική υγεία

Αυτή η τελευταία δημοσκόπηση βασίζεται σε προηγούμενες αντιλήψεις πως τα κατοικίδια παίζουν πραγματικά θετικό ρόλο στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας, οι άνθρωποι έχουν πολλά οφέλη στη συνολική τους υγεία από τα κατοικίδια ζώα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, η μείωση του άγχους, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και η κοινωνικοποίηση.

Τα κατοικίδια μπορούν, επίσης, να κάνουν καλό σε ανθρώπους με συγκεκριμένα θέματα υγείας. «Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ μπορεί να επωφεληθούν από τη ρουτίνα που χρειάζεται ένα κατοικίδιο. Η διαχείριση των ευθυνών του κατοικιδίου ζώου και η παρακολούθηση του χρόνου, για παράδειγμα, το τάισμα ή οι βόλτες, μπορεί να τους βοηθήσει σε άλλους τομείς της ζωής τους», αναφέρει το ίδρυμα. «Ορισμένα άτομα με ΔΕΠΥ είναι υπερκινητικά -ιδιαίτερα τα παιδιά- και το παιχνίδι με ένα κατοικίδιο μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εκτονώσουν την υπερβολική ενέργεια, είτε πρόκειται για βόλτα με ένα σκύλο είτε για τρέξιμο με ένα γατάκι».

Φυσικά, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι η φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου θέλει πολλή δουλειά. Θα πρέπει να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με το αν μπορείτε να τους δώσετε όλα όσα χρειάζονται. Αν δεν μπορείτε αυτή τη στιγμή, μπορείτε ακόμα να επωφεληθείτε από τα κατοικίδια ζώα, προσφέροντας εθελοντική εργασία σε κάποιο καταφύγιο ή αν επισκέπτεστε φίλους που έχουν σκύλους ή γάτες.

ΠΗΓΗ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα