Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το ΔΠΘ τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας μετά την ένταξη των σχολών Καβάλας και Δράμας

Κοινοποίηση

Την ικανοποίησή τους για την ψήφιση του νομοσχεδίου, που μεταξύ άλλων εντάσσει τις πανεπιστημιακές σχολές της Καβάλας αλλά και της Δράμας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) εξέφρασαν οι τοπικοί φορείς της Καβάλας στην διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου, παρουσία του πρύτανη του ΔΠΘ καθηγητή Φώτη Μάρη, του μέλους της διοίκησης του ΔΠΘ καθηγήτριας Μαρίας Μιχαλοπούλου και καθηγητών του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι με την ένταξη και των σχολών της Καβάλας το Δ.Π.Θ. αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας και το δεύτερο πολυθεματικό, ενώ διαγράφεται σαφέστατα ένα περισσότερο δημιουργικό και παραγωγικό μέλλον προς όφελος τόσο της Καβάλας και της Περιφέρειας ΑΜΘ, όσο και του ίδιου του πανεπιστημίου.

Στην διάρκεια συνέντευξης τύπου, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος έκανε λόγω για μια σημαντική στιγμή για την Καβάλα καθώς όπως υπογράμμισε «οι σχολές μας εντάσσονται σε ένα μεγάλο, καταξιωμένο και κραταιό πανεπιστήμιο, γεγονός που τις κάνει να αναδείξουν το πραγματικό τους προφίλ και να μην συσχετίζονται πια με το παρελθόν. Ταυτόχρονα, όσον αφορά την Περιφέρεια ΑΜΘ, η εξέλιξη αυτή μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα για το σύνολο της περιφέρειάς μας».

Φ. Μάρης: «Το ΔΠΘ αποκτάει περιφερειακή εμβέλεια»

Από την μεριά του ο πρύτανης Φώτης Μάρης χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα ένταξης των σχολών της Καβάλας και της Δράμας στο Δ.Π.Θ., επισημαίνοντας ότι «το πανεπιστήμιο μας αποκτάει περιφερειακή εμβέλεια. Το κοινοβούλιο, με μια ενισχυμένη πλειοψηφία 211 ψήφων δημιούργησε ένα πανεπιστήμιο σε πληρότητα σπουδών, το δεύτερο στην Ελλάδα μετά το ΑΠΘ. Αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε από μια προσπάθεια σύνθεσης γι’ αυτό και θέλω να ευχαριστήσω τόσο την Περιφέρεια ΑΜΘ, όσο και το δήμο Καβάλας. Με ένα εξωστρεφές σχεδιασμό που θα εξελίσσεται συνεχώς και θα περιλαμβάνει βήματα ενίσχυσης της λειτουργίας, των υποδομών και ενίσχυσης της εμβέλειας στο διεθνές επίπεδο, στόχος είναι να αποτελέσει προορισμό τόσο για σπουδαστές από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Σήμερα, είναι η αρχή μιας σύνθετης προσπάθειας που θα στεφθεί από επιτυχία, με την στήριξη όλων και κύρια της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης σημείωσε πως ο δήμος Καβάλας θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και δίπλα στο Δ.Π.Θ. και ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν πρωτοβουλίες ενίσχυσης των μεταξύ τους σχέσεων σε μια νέα βελτιωμένη βάση.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος που παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον συνάδελφό του Γιάννη Πασχαλίδη, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την θετική αυτή εξέλιξη τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η Καβάλα έχει πλέον έναν κομβικό ρόλο, αφού αναλαμβάνει να σηκώσει το βάρος λειτουργίας της σχολής Θετικών Επιστημών και την ίδρυση σχολής Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής, με τους άλλους βασικούς πόλους να είναι η Κομοτηνή με την σχολή Κλασικών Σπουδών και η Αλεξανδρούπολη με την Ιατρική και Νοσηλευτική σχολή. Αυτή η ισχυροποίηση του Δ.Π.Θ. και η σύμπλευση με την Καβάλα είναι και κάποιας μορφής δικαίωση για μένα γιατί πάντα πίστευα ότι εκεί βρίσκεται το στρατηγικό μέλλον του πρώην ΤΕΙ, του πρώην ΔΙΠΑΕ και σήμερα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της…Καβάλας».

Με τη σειρά του ο κ. Πασχαλίδης υπογράμμισε πως «η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο λάθος να εντάξει την Καβάλα στο ΔΙΠΑΕ. Αυτό το λάθος το συζητήσαμε πολλές φορές με την κ. Κεραμέως, οπότε με την παρέμβαση του πρωθυπουργού και το νόμο του κ. Πιερρακάκη έγινε αυτό που έπρεπε. Όλοι στη Βουλή συμφώνησαν ότι το Δ.Π.Θ. θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας. Είχα τη χαρά να συμμετέχω σε όλες τις διαβουλεύσεις και θέλω να ευχαριστήσω τον καθηγητή κ. Μητρόπουλο που μας παρείχε τα αναγκαία στοιχεία για να διαχειριστούμε τα προβλήματα που ανέκυπταν. Έχουμε τη χαρά λοιπόν ως Καβάλα να γινόμαστε η δεύτερη πανεπιστημιούπολη της Μακεδονίας».

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα