Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Βουλγαρικό πρόγραμμα ανακαλύπτει 17 εξωπλανήτες

Κοινοποίηση

Για περισσότερα από δύο χρόνια, με τη βοήθεια του Ταμείου Επιστημονικής Έρευνας του βουλγαρικού υπουργείου Παιδείας και Επιστημών και χάρη στο Εθνικό Επιστημονικό Πρόγραμμα Βίχρεν, η Βουλγαρία διαθέτει μια ομάδα που αναζητά και βρίσκει εξωπλανήτες.

Η βουλγαρική ομάδα Exo-Restart έχει ήδη βρει 17 νέους εξωπλανήτες με στοιχεία από διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια. Ο δρ Τρίφον Τριφόνοφ είναι ο επικεφαλής της ομάδας, δήλωσε ο δρ Βλαντίμιρ Μποζίλοφ, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Φυσικής του Πανεπιστημίου της Σόφιας, ο οποίος μετέχει επίσης στην ομάδα. Ο Μποζίλοφ είναι ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο εν εξελίξει φόρουμ “HOMO FUTURO και η ζωή του 42ου Παράλληλου”, που διοργανώνεται από το περιοδικό BGlobal, με χορηγό επικοινωνίας το ΒΤΑ.

Ο Μποζίλοφ επικεντρώθηκε στην ανακάλυψη δύο δίδυμων πλανητών σε απόσταση 1.000 ετών φωτός από τη Γη. “Υπάρχουν δύο πλανήτες σε απόσταση 1.000 ετών φωτός από τη Γη που είναι μεγαλύτεροι από τον αέριο γίγαντα Δία. Γεννήθηκαν δίδυμοι, με τη διαφορά ότι ο ένας πλανήτης είναι πιο κοντά στο άστρο του και κάνει δύο τροχιές γύρω από αυτό στον ίδιο χρόνο που ο πιο μακρινός κάνει μία τροχιά”, δήλωσε ο επιστήμονας εξηγώντας ότι “αυτού του είδους η συμπεριφορά ονομάζεται τροχιακός συντονισμός 2:1. Αυτό είναι μόλις το δεύτερο τέτοιο σύστημα που είναι γνωστό στον κόσμο”.

Η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί επιτρέπει την επιβεβαίωση ή την απόρριψη των μοντέλων σχηματισμού των πλανητών, όπως αναφέρει.

“Έτσι ξαναγράφουμε τα βιβλία με τη βοήθεια της βουλγαρικής ομάδας του προγράμματος Exo-Restart”, δήλωσε ο Μποζίλοφ, ο οποίος είναι περισσότερο από πεπεισμένος ότι το μέλλον είναι κοσμικό.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα