Δίνουμε σε αυτά τα καλαμαράκια έναν πικάντικο τόνο προσθέτοντας μπούκοβο, αλλά και ιδιαίτερη γεύση, με τις πράσινες ελιές που μπαίνουν στην κατσαρόλα λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος.
Υλικά (Μερίδες 4-5)
80 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 κιλό καλαμαράκια, σε ροδέλες
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1 μικρό ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
100 ml χυμό ντομάτας
400 γρ. ολόκληρα ντοματάκια αποφλοιωμένα
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 δαφνόφυλλο
½ κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό ή καυτερό
150 γρ. πράσινες ελιές, σε ροδέλες
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τα καλαμάρια, το κρασί και σιγομαγειρεύουμε για 5΄.
Βήμα 2
Προσθέτουμε τον μάραθο, όλη την ντομάτα, το δαφνόφυλλο, το μπούκοβο, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Κλείνουμε με καπάκι και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βήμα 3
Περίπου 5΄ πριν αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά προσθέτουμε τις ελιές.
Βήμα 4
Σερβίρουμε τα καλαμαράκια με τη σάλτσα τους και λίγο ψιλοκομμένο μάραθο επιπλέον.