Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Φόβοι για εκτίναξη τιμών στην ενέργεια

Στις συνέπειες της παρατεταμένης σύγκρουσης και η επιβράδυνση της ανάπτυξης

Κοινοποίηση

Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες μιας παρατεταμένης σύγκρουσης στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς και μια κλιμάκωση των εντάσεων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή; Ορισμένοι από τους κορυφαίους οικονομολόγους του κόσμου προειδοποιούν.

Την Δευτέρα, ο Ρίσι Σούνακ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται να κάνει δηλώσεις σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ σε τοποθεσίες των Χούθι στην Υεμένη. Πριν από αυτό όμως, οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιούν πως η κρίση απειλεί τώρα να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, χαμηλότερη ανάπτυξη, επίμονο πληθωρισμό και μεγαλύτερη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Μετά από μια δεύτερη νύχτα επιδρομών κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών στην Υεμένη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν ιδιωτικό μήνυμα στην Τεχεράνη ότι «είμαστε βέβαιοι ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι». Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο το Σάββατο, καθ’ οδόν προς το Καμπ Ντέιβιντ, ο Μπάιντεν αρνήθηκε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Guardian, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στους κυβερνητικούς κύκλους στο Λονδίνο και την Ουάσινγκτον ότι τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να ακυρώσουν τις βελτιωμένες προοπτικές που έμοιαζαν με οικονομικές προοπτικές ανάκαμψης.

Οικονομολόγοι προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

Στην τελευταία της έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή, μαζί με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει δημιουργήσει πραγματικούς κινδύνους. «Η κλιμάκωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, με ευρύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια δραστηριότητα και τον πληθωρισμό», αναφέρει.

«Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν χρηματοοικονομική πίεση που σχετίζεται με τα πραγματικά επιτόκια, επίμονο πληθωρισμό, ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη στην Κίνα, περαιτέρω κατακερματισμό του εμπορίου και καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή».

Προσθέτει: «Πρόσφατες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα έχουν ήδη αρχίσει να διαταράσσουν βασικές ναυτιλιακές διαδρομές, διαβρώνοντας τη χαλαρότητα στα δίκτυα εφοδιασμού και αυξάνοντας την πιθανότητα πληθωριστικών εμπλοκών. Σε ένα περιβάλλον κλιμάκωσης των συγκρούσεων, ο ενεργειακός εφοδιασμός θα μπορούσε επίσης να διαταραχθεί σημαντικά, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών της ενέργειας. Αυτό θα είχε σημαντικές δευτερογενείς επιπτώσεις στις τιμές άλλων βασικών εμπορευμάτων και θα ενίσχυε τη γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να περιορίσει τις επενδύσεις και να οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση της ανάπτυξης».

«Στο 30% η πιθανότητα σοβαρών διαταραχών στο παγκόσμιο εμπόριο»

Ο Τζον Λέβελιν, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), δήλωσε: «Έχει κλιμακωθεί σε σοβαρό πρόβλημα». Ανέβασε μάλιστα, την πιθανότητα σοβαρών διαταραχών στο παγκόσμιο εμπόριο στο 30%, από 10% πριν από μία εβδομάδα. «Υπάρχει μια φρικτή και αναπόφευκτη εξέλιξη που θα μπορούσε να δει την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα να εξαπλώνεται στα στενά του Ορμούζ και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών, Μπεν Ζαράνκο, δήλωσε στον Observer ότι η κρίση υπογραμμίζει τους κινδύνους του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ, που χρησιμοποιεί περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια για να υποσχεθεί μειώσεις φόρων. «Αν μάθαμε κάτι τα τελευταία χρόνια είναι ότι άσχημα πράγματα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Ζαράνκο.

Επίθεση Βρετανίας – ΗΠΑ κατά των Χούθι

Υπενθυμίζεται πως η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή διευρύνθηκε την Πέμπτη, όταν δεκάδες βρετανικά και αμερικανικά πλήγματα έπληξαν τοποθεσίες των Χούθι στην Υεμένη. Τα πλήγματα ήταν αντίποινα για τις επιθέσεις σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες έχουν παραλύσει τη ναυσιπλοΐα σε έναν από τους σημαντικότερους θαλάσσιους διαύλους του κόσμου.

Οι Χούθι λένε ότι στοχεύουν μόνο πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, αλλά πολλοί από τους στόχους τους δεν είχαν γνωστούς δεσμούς με το Ισραήλ. Έχουν επίσης εκτοξεύσει πυραύλους κατά του εδάφους του Ισραήλ.

Ένα αμερικανικό πλήγμα σε μια θέση ραντάρ στην Υεμένη το βράδυ της Παρασκευής προκάλεσε τις απειλές των Χούθι για «ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση» στις διεθνείς επιθέσεις και τροφοδότησε τους φόβους για περιφερειακή κλιμάκωση σε μια σύγκρουση που ήδη εξελίσσεται σε πολλαπλά σύνορα.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, δήλωσε ότι τα πλήγματα δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα των Χούθι να εμποδίζουν τη διέλευση πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα και την Αραβική Θάλασσα.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα