Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Παρέμβαση από την Έλενα Ακρίτα για τα αδέσποτα της Ξάνθης

Κοινοποίηση

Τις εικόνες με εκατοντάδες αδέσποτα σκυλιά στον χώρο του πρώην ΧΥΤΑ της Ξάνθης, έφερε στη Βουλή η βουλευτής Επικρατείας και αναπλ. Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Ακρίτα, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς την αρμόδια υπουργό Εσωτερικών κα Κεραμέως.

Ολόκληρη η ερώτηση προς την υπουργό Εσωτερικών: 

«Πάνω από 600 σκυλιά αργοπεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες στη χωματερή της Ξάνθης»

Σοκαριστικές εικόνες ντροπής, με πάνω από 600 σκυλιά να λιμοκτονούν και να αργοπεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες στον χώρο του πρώην ΧΥΤΑ της Ξάνθης, κατέγραψε και έφερε πρόσφατα στη δημοσιότητα φιλοζωική οργάνωση της περιοχής. Κόντρα στην κοινή λογική και σε κάθε ευαισθησία αλλά και ευρωπαϊκή εμπειρία, τα ζώα έχουν εγκαταλειφθεί στη χωματερή να αναζητούν τροφή, να λιμοκτονούν, να αναπαράγονται και να αργοπεθαίνουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι δύο όμοροι Δήμοι Ξάνθης και Τοπείρου, που μοιράζονται την έκταση της χωματερής, αρνούνται να πράξουν όσα οφείλουν, παρότι το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας είναι ξεκάθαρο πως την ευθύνη για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων έχουν οι ΟΤΑ Α’ βαθμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει η φιλοζωική οργάνωση, τα σκυλιά μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν εκεί από τον ίδιο τον Δήμο Ξάνθης χωρίς να στειρωθούν, να εμβολιαστούν και να υπάρξει οποιαδήποτε μέριμνα για τη σίτισή τους, γεγονός που γεννά εύλογα ερωτήματα κατά πόσο τηρήθηκαν ή όχι οι διαδικασίες διαχείρισης αδέσποτων ζώων, όπως αυτές περιγράφονται στο Άρθρο 10 του Ν. 4830/2021 “Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των δήμων”.

Επειδή:
– Η φιλοζωική οργάνωση είχε ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου ενημερώσει με επιστολές το υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια και τους αρμόδιους Δήμους, ζητώντας να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση.

– Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την φροντίδα των ζώων, η περιοχή κινδυνεύει να γεμίσει από αγέλες αδέσποτων σκυλιών, πεινασμένων και άρρωστων με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την περιοχή.

– Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι κονδύλια ύψους 40 εκ. ευρώ κατευθύνθηκαν προς τους Δήμους της χώρας μέσω του προγράμματος “Άργος”, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει.

– Η παρουσία της κ. Ειδικής Γραμματέα του ΥΠΕΣ για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς στις 23/01/2024 σε τηλεοπτικό πάνελ, όπου κλήθηκε να απαντήσει σχετικά, σημαίνει ότι προφανώς η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου βρίσκεται σε πλήρη γνώση της υπόθεσης.


Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου οι κατά τον Ν.4830/2021 αρμόδιοι κρατικοί φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συντονίσουν την περισυλλογή των 600 και πλέον σκυλιών από τον πρώην ΧΥΤΑ Ξάνθης, τη στείρωσή τους ώστε να σταματήσουν να αναπαράγονται, και -βεβαίως- την παροχή της βασικής φροντίδας ώστε να επιβιώσουν;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Έλενα Ακρίτα

Γιώργος Μαυρίδης
Γιώργος Μαυρίδης
Ο Γιώργος Μαυρίδης αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού με αντικείμενο «Media and Communication Studies» από το Malmö University της Σουηδίας καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού με αντικείμενο «Digital Humanities» από το Linnaeus University της Σουηδίας. Το 2024 ολοκλήρωσε το τρίτο μεταπτυχιακό του με αντικείμενο «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας: Δίκαιο και Πολιτική» στο ΑΠΘ.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα