Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ρητορική μίσους και τουρκική προπαγάνδα στην ταινία Σαδίκ

Κοινοποίηση

Οι ψύχραιμες φωνές από τη μειονότητα γύρισαν την πλάτη στην πρεμιέρα της ταινίας για τη ζωή του αείμνηστου πολιτικού Αχμέτ Σαδίκ, που προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Τρίτης 30 Ιανουαρίου και θα προβάλλεται στους κινηματογράφους της Τουρκίας από την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου.

Η ταινία, παραγωγής TRT, περιγράφει τη ζωή και το έργο του ιατρού και πολιτικού Αχμέτ Σαδίκ, βασιζόμενη σε αδρές γραμμές σε πραγματικά γεγονότα, αλλά διατηρώντας και καλλιεργώντας το μίσος μικρής μερίδας της μειονότητας προς τους χριστιανούς της Θράκης, αφού κατά τη διάρκεια της ταινίας οι χριστιανοί σκιαγραφούνται στο σύνολό τους ως καταπιεστές και ρατσιστές. Ειδικά σε συγκεκριμένες σκηνές που διαφημίζονται και στο τρέιλερ, υπάρχει σαφής επιρροή της μυθοπλασίας και της υπερβολής στην καταγραφή των ιστορικών γεγονότων. Συνολικά, η ταινία, με τον τρόπο που παρουσιάζεται αλλά κι εργαλειοποιείται από την τουρκική πλευρά, αποπειράται να σπείρει τη διχόνοια μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων και –σε χαλεπούς καιρούς διεθνώς- αποπειράται να καλλιεργήσει τον ρατσισμό εις βάρος των χριστιανών κατοίκων της Θράκης και να εμποτίσει τη μουσουλμανική νεολαία με συναισθήματα δυσπιστίας απέναντι στους χριστιανούς συμπολίτες.

Ελάχιστοι από τη Θράκη

Το γεγονός ότι οι κορυφαίοι πολιτικοί κι επιχειρηματίες της μειονότητας της Θράκης δεν ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη για την πρεμιέρα, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση από το μειονοτικό κόμμα DEB κι από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, αποδεικνύει ότι οι «υγιείς» φωνές της Θράκης τελικά επικρατούν έναντι του μίσους και της διχόνοιας.

Από τις παρουσίες πολιτικών ξεχώρισε η αυτονόητη παρουσία της προέδρου του DEB Τσιγδέμ Ασάφογλου, μαζί με στελέχη του κόμματος. Άλλωστε, με φόντο τις ευρωεκλογές, σίγουρα αυτή δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία «περιοδεία» στην Τουρκία στελεχών του κόμματος.

Από πρωτοκλασάτους αυτοδιοικητικούς παρών ήταν μόνο ο δήμαρχος Αρριανών Ερδέμ Χουσεϊν μαζί με τη σύζυγό του. Παρότι ο ίδιος αναγνώρισε πριν μερικές εβδομάδες ότι παρέλαβε από τον προκάτοχό του αρκετά προβλήματα που χρήζουν επίλυσης στον Δήμο Αρριανών, αποφάσισε να ταξιδέψει στο εξωτερικό προκειμένου να παρακολουθήσει μία ταινία, αντί να αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο των πρώτων μηνών της θητείας του, εργαζόμενος προς την επίλυση ζωτικών προβλημάτων των συνδημοτών του.

Κατά τα λοιπά, μεμονωμένες παρουσίες καταγράφηκαν από τον σύλλογο επιστημόνων δυτικής Θράκης και την καταργημένη αυτοαποκαλούμενη «τουρκική» νεολαία Κομοτηνής, ενώ ελάχιστες ήταν οι σημαντικές παρουσίες συνολικά από την Ξάνθη.

Στα αξιοπρόσεκτα ξεχωρίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια τόσο του καναλιού TRT όσο κι ευρύτερα του προπαγανδιστικού μηχανισμού της Τουρκίας, να γίνει αντικείμενο σχολιασμού η ταινία και να την παρακολουθήσει όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος, για να μην αποτύχει στις πωλήσεις εισιτηρίων. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες προωθήθηκε με φρενήρεις ρυθμούς και μεγάλο budget από το κανάλι, όχι μόνο τηλεοπτικά, αλλά επίσης σε ιστοτόπους, εφημερίδες, social media, γιγαντοαφίσες, ακόμη και… σε λεωφορεία.

Μετά το πέρας της πρεμιέρας, επί σκηνής ανέβηκε ο υιός Λεβέντ Σαδίκ, ο οποίος ευχαρίστησε το κανάλι, τους συντελεστές κι όσους παρακολούθησαν.

Αναχρονιστική εκδήλωση στην Κομοτηνή

Μία μέρα νωρίτερα, στις 29 Ιανουαρίου, που λογίζεται ως «ημέρα εθνικής αντίστασης και κοινωνικής αλληλεγγύης» από μερίδα της μειονότητας στη Θράκη, πραγματοποιήθηκε η συνήθης αναχρονιστική εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων της καταργημένης αυτοαποκαλούμενης «τουρκικής» νεολαίας Κομοτηνής. Κατ’ αυτό τον τρόπο μερίδα της μειονότητας προσπαθεί να συντηρήσει ένα αφήγημα που δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην ιστορική αλήθεια. Στο πάνελ βρέθηκε μεταξύ άλλων ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης «συμβουλευτικής επιτροπής τουρκικής (sic) μειονότητας δυτικής Θράκης». Στην εκδήλωση παρέστη κι Τούρκος πρόξενος Αϊκούτ Ουνάλ, μεταξύ πολιτικών της μειονότητας, που τείνουν να συμμετέχουν πλέον στην καθιερωμένη εκδήλωση καθαρά για λόγους ψηφοθηρικούς για να μην έρθουν σε ρήξη με τον μηχανισμό του προξενείου, παρά για λόγους ουσίας ή απόλυτης συμφωνίας με το περιεχόμενο των τοποθετήσεων.

ΠΗΓΗ: xronos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα