Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Στη Ροδόπη ετάφη ο πατέρας της Μαρίνας Σάττι, Αλί Οσμάν

Κοινοποίηση

Στον τόπο μας βρίσκουν αξιοπρεπή ταφή όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως θρησκείας. Το συγκεκριμένο νεκροταφείο, στο ύψος της Μεσσούνης, αρχικά εξυπηρετούσε ταφές προσφύγων, μη νόμιμων μεταναστών ή και μεταναστών αγνώστων στοιχείων, ενώ χρόνο με το χρόνο πολλές οικογένειες πουν ζουν στην Ελλάδα το επιλέγουν για μία αξιοπρεπή ταφή, ελλείψει αντίστοιχης υποδομής στην πρωτεύουσα

Στην Κομοτηνή ετάφη το πρωί της Παρασκευής 5 Απριλίου ο Αλί Οσμάν Σάττι, πατέρας της καλλιτέχνιδας Μαρίνας Σάττι, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι «Zari». Ο Αλί Οσμάν Σάττι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία περί των 70 ετών, σκορπώντας τη θλίψη στην οικογένεια και τους οικείους του. Η αναγγελία τού θανάτου βρίσκει πάντως την τραγουδίστρια, να καλείται να ισορροπήσει το πένθος με τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό.

Η οικογένεια του θανόντος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Κομοτηνή, όπου το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε σε κλίμα οικογενειακού πένθους, με σεμνότητα, η κηδεία στο μουσουλμανικό νεκροταφείο έξω από τη Μεσσούνη. «Στο όνομα του Θεού, του φιλεύσπλαχνου, του πολυσπλαχνικού. Ανήκουμε στον Αλλάχ και σε Αυτόν θα επιστρέψουμε Ο εκλιπών, αν θέλει ο Θεός 01/01/1951: Γέννηση 01/04/2024: Θάνατος » αναφέρεται στο μνήμα του θανόντος σε αραβικό αλφάβητο.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του

Γεννημένος την 1η Ιανουαρίου του 1951 στο Σουδάν, ο πατέρας της Μαρίνας Σάττι, ο οποίος ήταν αναισθησιολόγος, έφτασε στην Ελλάδα το 1972 και σπούδασε Ιατρική. Υπήρξε αναπληρωτής καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού από το 1983 έως το 1989 και καθηγητής Αναισθησιολογίας στην Εθνική Ιατρική Σχολή Αθήνας από το 1989 έως το 1995. «Η μαμά μου είχε μεγαλώσει στην Κρήτη, ο μπαμπάς μου είχε μεγαλώσει στο Σουδάν, ήρθε φοιτητής στην Αθήνα και έτσι γνωρίστηκαν. Υπάρχουν διαφορές όπως καταλαβαίνετε και ακόμα υπάρχουν. Πιστεύω ότι κατάφεραν να βρουν μια ισορροπία λόγω του έρωτα και στη συνέχεια ήρθαμε και εμείς, τα παιδιά. Θαυμάζω τη μαμά μου γι’ αυτό, για τον ατίθασο χαρακτήρα της. Μεγαλώνοντας συνειδητοποιώ λέω “ουάου, μαγκιά”. Ο μπαμπάς μου ήταν ο πρώτος μαύρος που αντίκρισε η γιαγιά μου», είχε σημειώσει σε πρόσφατη συνέντευξή της η Ελληνοσουδανή τραγουδίστρια.

Η Μαρίνα Σάττι, είχε προσθέσει τότε μιλώντας στην ΕΡΤ: «Μεγαλώνοντας και κοιτάζοντας πρόσφατα φωτογραφίες, είδα κάποιες εικόνες που δικαιολογούν πολλά πράγματα στη συνέχεια της ζωής μου. Όπως οι εικόνες από το Σουδάν, με την οικογένεια, με τις θείες, μία μίξη πολύ έντονη. Εγώ πήγαινα τα καλοκαίρια στο Σουδάν. Η οικογένεια εκεί με δέχτηκε ακόμα πιο θερμά από όσο δέχτηκαν εκείνον στην Ελλάδα. Η κουλτούρα του Σουδάν ήταν η κανονικότητά μου. Ας πούμε πως εκεί ερχόμαστε από μια χώρα που είμαστε κάπως πιο μπροστά σε κάποια πράγματα. Επίσης, ήταν η οικογένεια του άντρα στο Σουδάν».

Αξιοπρεπής ταφή για όλους

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήταν επιθυμία της οικογένειας να ταφεί στο συγκεκριμένο νεκροταφείο στη Ροδόπη. Το κοιμητήριο δημιουργήθηκε από τη Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας (ΔΕΜΠ) Κομοτηνής το 2018, προκειμένου σε αυτό να βρίσκουν αξιοπρεπή ταφή πρόσφυγες και μη νόμιμοι μετανάστες ή μετανάστες αγνώστων στοιχείων που έχαναν τη ζωή τους στην Ελλάδα, πολλοί εξ αυτών στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία. Στόχος της ΔΕΜΠ ήταν και παραμένει όλοι οι άνθρωποι να βρίσκουν μία αξιοπρεπή ταφή, αλλά κι οι συγγενείς τους έναν τόπο να αναζητήσουν μελλοντικά τον «χαμένο» δικό τους άνθρωπο.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, στο συγκεκριμένο κοιμητήριο έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται ταφές πολιτών από πάρα πολλές ισλαμικές χώρες, που διαμένουν στην Ελλάδα, καθώς προσφέρει μία αξιοπρεπή ταφή. Να σημειωθεί ότι στην πρωτεύουσα, Αθήνα, την τελευταία δεκαετία γίνεται προσπάθεια να ανοίξει τμήμα μουσουλμάνων στα κοιμητήρια Σχιστού, αλλά έχουν υπάρξει πολλά κωλύματα στο έργο.

ΠΗΓΗ: xronos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα