Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Ξάνθη: Η μειονότητα γύρισε (ξανά) την πλάτη στο Τουρκικό Προξενείο

Κοινοποίηση

Ξάνθη: Η μειονότητα γύρισε (ξανά) την πλάτη στο Τουρκικό Προξενείο

Σε παρωδία εξελίχθηκε η προσπάθεια της Άγκυρας και του Τουρκικού Προξενείου να «ανακηρύξουν», αυθαίρετα, νέο ψευτομουφτή στην Ξάνθη, επιχειρώντας να δημιουργήσουν σκηνικό έντασης και επιστρατεύοντας την προσφιλή ρητορική τους περί «πιέσεων» και «ομοεθνών». 




Η εν λόγω προσπάθεια ωστόσο κατέρρευσε με τρόπο εκκωφαντικό, με την πλειοψηφία της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ξάνθη να μην συμμετέχει καν στις εκλογές – παρωδία, γυρίζοντας την πλάτη στο Τουρκικό Προξενείο, παρά τις ισχυρές πιέσεις και τις μεθοδεύσεις που επιστρατεύτηκαν. 

Στην παραδοχή αυτή άλλωστε προχωρά και η Γνωμοδοτική Επιτροπή η οποία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της «εκλογικής» διαδικασίας και σύμφωνα με τα οποία στην εκλογή δια ανάτασης του χειρός συμμετείχαν περίπου 7.000 άτομα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μικρό ποσοστό, συγκριτικά με το αριθμό των πολιτών που απαρτίζουν τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής, ενώ ακόμη και κύκλοι μέσα στη μειονότητα αμφισβητούν τα εν λόγω αποτελέσματα και μιλούν για αισθητά μικρότερη συμμετοχή. 

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που σχολιάζουν ακόμη και τη μέθοδο που ακολουθήθηκε, ήτοι την ψηφοφορία δια βοής με ανάταση χεριού! 




Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που η μειονότητα παρουσιάζεται απρόθυμη να ακολουθήσει την ακραία ρητορική του Προξενείου και γυρίζει την πλάτη σε αντίστοιχες «φιέστες» και «μεθοδεύσεις». Αποτελεί κοινή διαπίστωση άλλωστε πως η πλειοψηφία των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης δεν συμμετέχει σε αντίστοιχες «δράσεις», που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων της Άγκυρας, και χρόνο με το χρόνο ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται, ενώ έχει μείνει μια μικρή – ιδιαίτερα περιορισμένη – ομάδα σκληροπυρηνικών οι οποίοι παρουσιάζονται πρόθυμοι να «παίξουν» τον ρόλο που τους αναθέτει η τουρκική πλευρά. 

Ακολούθησε «πόλεμος» ανακοινώσεων ανάμεσα στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, με την Άγκυρα να σπεύδει να συγχαρεί τον νέο ψευτομουφτή, τη στιγμή μάλιστα που στην περιοχή υπάρχει νόμιμος Μουφτής, και να μιλήσει για «ομοεθνείς» και δη καταπιεσμένους. 




Η αντίδραση από πλευράς του ΥΠΕΞ της Ελλάδας ήταν άμεση, υπενθυμίζοντας στην τουρκική πλευρά πως η χώρα ακολουθεί πιστά στη Συνθήκη της Λωζάνης και πως στην περιοχή υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα που αποτελείται από Έλληνες πολίτες. 

Γιαλάογλου: «Η παράσταση έλαβε τέλος»

Ο έγκριτος νομικός Στέργιος Γιαλάογλου σχολίασε με τη σειρά του τη διαδικασία, τόσο από νομικής όσο και κοινωνικής πλευράς, καταθέτοντας ιδιαίτερα κομβικούς συλλογισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Ας το καταλάβουν όλοι οι υποτελείς του Τουρκικού προξενείου, όλοι οι μισθοσυντήρητοι με τουρκικό παρά, ότι οι εποχές του 1995 πέρασαν ανεπιστρεπτί. Εκλογές για παραμουφτή με συμμετοχή του 15% της μειονότητας, με ανάταση των χεριών, με καταμέτρηση ψήφων 10χρονων παιδιών ή με τηλεφωνικές ή επιστολικές ψήφους από το εξωτερικό, με πιέσεις και εκβιασμούς, με αποκλεισμούς μη αρεστών υποψηφίων, δεν γίνονται σε μια σοβαρή χώρα. Ούτε καν στην Τουρκία δεν γίνονται αυτά, η οποία πολύ σωστά, διορίζει τους θρησκευτικούς ηγέτες. 

Η παράσταση έλαβε τέλος. Η πραγματική συμμετοχή σε αυτό συμπαθητικό πανηγυράκι, δεν ξεπέρασε το 10% και ήχησε σαν μια δυνατή σφαλιάρα στο μάγουλο όλων αυτών των προθύμων προξενικών. Ελπίζω να το καταλαβαίνουν. 

Βέβαια τα φράγκα είναι πολλά και ρέουν συνεχώς. Κάποιοι έχουν ρόλο και δεν θέλουν να τον χάσουν, άλλωστε χωρίς προξενική υποστήριξη τί θα κάνουν; Δημοσιογράφοι, δήμαρχοι, πρόεδροι σωματείων. 

Μουφτήδες όπως και Επισκόπους δεν εκλέγει ο λαός, δεν είναι πολιτικοί, ούτε συμπεριφέρονται ως πολιτικοί. Το κράτος ψηφίζει νόμους και οι πολίτες τους εφαρμόζουν. Μπορεί ένας νόμος να μην αρέσει σε πολλούς, μπορεί π.χ η πανεπιστημιακή αστυνομία να συναντά αντιδράσεις, στο τέλος όμως θα εφαρμοστεί γιατί ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών που εξέλεξε ο λαός, γιατί έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. 




Δήμαρχε της Μύκης, ο λαός σε εξέλεξε με θεσμοθετημένη διαδικασία, με ψηφοδέλτια και κάλπη, φαντάσου οι αντίπαλοι σου να σε αμφισβητούσαν και να ζητούσαν άμεση εκλογή δια βοής ή με ανάταση των χεριών στα καφενεία του χωριού! 

Το μήνυμα της χθεσινής μέρας ήταν σαφές. Η μειονότητα κοιτά στο μέλλον και δεν τρώει λωτούς που προκαλούν αμνησία, ούτε την ενδιαφέρουν τα παιχνίδια της τουρκικής διπλωματίας και των υποχείριων της, καθώς είναι προσηλωμένη στον καθημερινό μόχθο της, στο μέλλον των νέων παιδιών της. Η Πολιτεία καλείται να αφουγκρασθεί, να νιώσει, να κατανοήσει τους προβληματισμούς της και να δώσει λύσεις, ουσιαστικές, να δείξει εμπιστοσύνη, να αναδείξει νέους ανθρώπους από το ντόπιο δυναμικό που θα αλλάξουν τα δεδομένα προς το καλύτερο» σημειώνει ο ίδιος. 

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα